Multipla skleroza

multipla sklezora

Što je multipla skleroza?

Multipla skleroza je poremećaj pri kojem živci oka, mozga i kralješnične moždine gube komadiće mijelina.

Naziv multipla skleroza dolazi od mnogobrojnih područja ožiljkavanja (skleroza) koja predstavljaju mnoga područja demijelinizacije u živčanom sustavu. Mogući neurološki znakovi i simptomi multiple skleroze su tako različiti da liječnici pri pojavi prvih simptoma mogu ne pogoditi dijagnozu. Mada se vremenom bolest često pogoršava polako, zahvaćeni ljudi obično imaju razdoblja relativno dobrog zdravlja (remisije) koje se izmjenjuju s onesposobljujućim razbuktavanjima (egzacerbacije). Za vrijeme MS napada pojavljuje se upala bijele tvari u središnjem živčanom sustavu u nasumičnim dijelovima koje nazivamo skleroza, plak ili lezija.

Taj proces je popraćen destrukcijom mijelina, debelog ovoja koji obavija stanice živčanih vlakana u mozgu i leđnoj moždini.

Mijelin olakšava prijenos elektro kemijske poruke između mozga i leđne moždine i ostalih dijelova tijela, a kada je oštećen neurološki prijenos poruke može biti usporen ili blokiran u potpunosti, što dovodi do potpune blokade ili ispadanja funkcije. Ime multiple skleroze označava oboje i broj (mnoge) i uvjete (sclerosis - od grčkog naziva za uništenje ili otežavanje) demijeliniziranih djelova u središnjem živčanom sustavu.

Više

To nisam ja, to je moja štitnjača

Stitnjača

Povodom Svjetskog dana bolesti štitnjače i Tjedna svjesnosti o bolestima štitnjače pozabavili smo se žlijezdom zbog koje često, a da i sami nismo svjesni loše smo raspoloženi, razdraženi, anksiozni, ljuti, ili tužni. Što je štitnjača i što nam čini?

Više

Hipertenzija, tihi ubojica današnjice

Visoki tlak

Svjetska liga za hipertenziju (World Hypertension League) obilježava Svjetski dan hipertenzije svake godine 17. svibnja, počevši od 2005. godine. Tema ove godine Svjetskog dana hipertenzije je "Saznajte koliki je Vaš krvni tlak" upravo kako bi se naglasila veličina ovoga problema i posljedica ove tihe podmukle bolesti. Preporuka Svjetske lige za hipertenziju je da svaka osoba provjeri tlak barem jedanput godišnje, a osobe koje boluju od visokog krvnog tlaka prema preporuci liječnika.

Više

10. svibnja - svjetski dan kretanja za zdravlje

fitness

Tjelesna aktivnost je svaki pokret tijela izveden aktivacijom skeletnih mišića, a rezultira potrošnjom energije. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji ona obuhvaća sve pokrete u svakodnevnom životu, uključujući i posao, rekreaciju te sportske aktivnosti. Za postizanje i očuvanje dobrog zdravlja preporuča se provođenje tjelesne aktivnosti najmanje pola sata nekoliko dana u tjednu (American College of Sports Medicine).

Više

Izdvojite svakodnevno 30 minuta za hodanje i tijelo će vam biti zahvalno

hodanje

Dolaskom proljeća polako se budimo iz zimskog sna i veselimo višim temperaturama, boravku na otvorenom, prvim pupoljcima, dužim danima i aktivnostima. No nakon zimskih mjeseci tijekom kojih smo unosili tešku i kaloričnu hranu, prvi proljetni dani nas zatječu nespremnima. Zato treba pripremiti organizam na proljetni ritam i započeti s laganom tjelesnom aktivnosti provodeći što više vremena na svježem zraku.

Više