To nisam ja, to je moja štitnjača

Stitnjača

Povodom Svjetskog dana bolesti štitnjače i Tjedna svjesnosti o bolestima štitnjače pozabavili smo se žlijezdom zbog koje često, a da i sami nismo svjesni loše smo raspoloženi, razdraženi, anksiozni, ljuti, ili tužni. Što je štitnjača i što nam čini?

Više

Hipertenzija, tihi ubojica današnjice

Visoki tlak

Svjetska liga za hipertenziju (World Hypertension League) obilježava Svjetski dan hipertenzije svake godine 17. svibnja, počevši od 2005. godine. Tema ove godine Svjetskog dana hipertenzije je "Saznajte koliki je Vaš krvni tlak" upravo kako bi se naglasila veličina ovoga problema i posljedica ove tihe podmukle bolesti. Preporuka Svjetske lige za hipertenziju je da svaka osoba provjeri tlak barem jedanput godišnje, a osobe koje boluju od visokog krvnog tlaka prema preporuci liječnika.

Više

10. svibnja - svjetski dan kretanja za zdravlje

fitness

Tjelesna aktivnost je svaki pokret tijela izveden aktivacijom skeletnih mišića, a rezultira potrošnjom energije. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji ona obuhvaća sve pokrete u svakodnevnom životu, uključujući i posao, rekreaciju te sportske aktivnosti. Za postizanje i očuvanje dobrog zdravlja preporuča se provođenje tjelesne aktivnosti najmanje pola sata nekoliko dana u tjednu (American College of Sports Medicine).

Više

Izdvojite svakodnevno 30 minuta za hodanje i tijelo će vam biti zahvalno

hodanje

Dolaskom proljeća polako se budimo iz zimskog sna i veselimo višim temperaturama, boravku na otvorenom, prvim pupoljcima, dužim danima i aktivnostima. No nakon zimskih mjeseci tijekom kojih smo unosili tešku i kaloričnu hranu, prvi proljetni dani nas zatječu nespremnima. Zato treba pripremiti organizam na proljetni ritam i započeti s laganom tjelesnom aktivnosti provodeći što više vremena na svježem zraku.

Više

Proljetni umor

Proljetni umor

Stiglo nam je i proljeće! Umjesto da mu se veselimo i da se bolje osjećamo, većina ljudi počinje osjećati simptome kao što su umor, manjak koncentracije, kroničnu potrebu za snom. Što naravno vodi ka lošem ili nedostatnom izvršavanju svojih obaveza, razdraženosti, depresiji, iscrpljenosti.

Više