Dijabetes i stopala

dijabetes i stopala

Određeni broj godina života s dijagnozom dijabetesa kod nekih ljudi ipak uzrokuje određene karakteristične probleme, primjerice s očima, bubrezima, perifernim živcima na nogama. Različito utječe na raličite ljude, međutim pravilo je jednako za sve : što je bolji nadzor glukoze u krvi, ali i krvnog tlaka i lipida, manji je rizik od kroničnih komplikacija.

Ovaj put ćemo se pozabaviti stopalima i kako dijabetes utječe na njih i naravno kako treba postupati sa stopalima.

Dijabetes može utjecati na dva načina na Vaša stopala.
    1. Povišena glukoza u krvi može oštetiti živce i smanjiti protok krvi čime nedovoljno krvi dolazi do nogu i stopala putem krvnih žila i onemogućuje prisutnim ranicama da se saniraju, što se naziva periferna bolest arterija.
    2. Dijabetička neuropatija, oštećenje perifernih živaca rezultira smanjenim osjetom u stopalima ili trncima u nožnim prstima ili stopalima, čime se može dogoditi da ne osjećate bol, toplinu i hladnoću. Moguć je nastanak žulja na stopalu u neudobnoj obući jer "alarmni sustav" za osjet boli u prstima ili stopalima nije registrirao neugodan podražaj i posljedićno se takav žulj može inficirati što je izuzetno opasno.

Dijabetička neuropatija je najčešći oblik neuropatije te u trenutku otkrivanja šećerne bolesti 12% pacijenata već ima prisutan neki oblik neuropatije. Postoji više oblika dijabetičke neuropatije, ali najčešća je distalna osjetna i motorna neuropatija. Pacijenti se žale na trnce, osjećaj žarenja, grčeve i bolove u toku noći u mišićima potkoljenice. Oslabljen osjećaj dodira i topline u obliku "čarapa/rukavica" lokaliziran na udovima.

Tokom godina stopala gube masne dijelove oko prstiju i s površine tabana. Razlog je to ujedno pojave žuljeva, različitih natisaka i otvrdnute kože na tim dijelovima jer su pod većim opterećenjem prilikom hodanja. Također oblik prstiju može biti izmjenjen, šečerna bolest može biti uzrok i pojave čekićastih prstiju zbog kojih možete dobiti žuljeve u vrlo brzom vremenskom periodu čak i ako nosite udobne cipele koje Vam pristaju.

Ovako izgledaju čekićasti prsti:

dijabetes i stopala

Dijabetičko stopalo jedna je od težih komplikacija šećerne bolesti. Kombinacija periferne neuropatije i mikro te makroangiopatije u području donjih ekstremiteta stvaraju preduvjet za kožna oštećenja, infekcije i mogućnost gangrene stopala. Otkrilike 10% oboljelih barem jednom u životu razviju problem dijabetičkog stopala. Najvažnije je slijediti upute liječnika kako bi se glukoza u krvi održavale što bliže normalnim vrijednostima. Uz to, posebno su važni i nužni redoviti samopregledi tijela i liječnički kontrolni pregledi.

Kako postupati sa svojim stopalima?
    • Stopala je potrebno svaki dan pažljivo pregledati posebno tabane, nokte i prostor između nožnih prstiju pod dobrim svjetlom. Možda ćete morati koristiti zrcalo kako biste vidjeli donji dio stopala ili pregled obaviti uz pomoć ukućana.
    • Primjetite li bilo kakvu promjenu na kožu, poput žuljeva, crvenila, kurjeg oka, natisaka, ranica, krvarenja, oticanje nogu potrebno je što prije otići liječniku. Čak i ukoliko je ranica mala i djeluje bezopasno, oboljeli od dijabetesa ne smije odgađati posjet liječniku.
    • Iznimno je važna svakodnevna njega i pranje nogu netvrdim sapunima u mlakoj vodi. Uvijek je potrebno provjeriti temperaturu vode laktom ili termometrom. Ne vjerujte svojim stopalima jer dijabetes može smanjiti osjet u njima, stoga budite sigurni da je voda mlaka. Nemojte namakati noge jer namakanjem štetite prirodnoj vlažnosti kože i izaziva njezino pucanje.
    • Temeljito sušite vaša stopala mekim ručnikom bez trljanja jer se infekcije mogu razviti na vlažnim područjima, stoga pažljivo posušite područje između prstiju.
    • Kožu održavajte mekom i nježnom uz pomoć hidratantnih krema. Nanesite hidratantni losion prije spavanja za održavanje vlažnosti kože stopala kod terapije suhe i raspucale kože, izbjegavajući područja između prstiju.
    • Znojne noge pospite apsorbirajućim puderom za stopala.
    • Nokte na prstima režite nakon kupanja kada su omekšali, režite ih ravno, ne prekratko i izgladite turpijom za nokte. Izbjegavajte rezati kutove oko nokta i kožicu. Nokte podrezujte uvijek vlastitim dobro dezinficiranim priborom.
    • Škare i britvice izbjegavajte jer se zbog narušenog osjeta možete porezati bez da osjetite, a tek kada ugledate krv shvatite da ste se ozlijedili.
    • Pušenje je faktor koji posebno uzrokuje oštećenje sitnih krvnih žila u nogama i stopalima, stoga bi oboljeli od dijabetesa trebali barem pokušati smanjiti pušenje ukoliko ne mogu odmah prestati s tom štetnom navikom.
    • Ozljede i rane sprječavaju se i nošenjem prikladne obuće koja je dovoljno mekana, široka i udobna te dopušta koži da diše. Svakako izbjegavajte tijesnu obuću i nošenje na golu kožu. Izbjegavajte cipele s otvorenim prstima poput sandala ili na visoku petu i sa šiljastim vrhom koje stvaraju prevelik pritisak na prednji dio stopala i prste. Svečane cipele nosite samo povremeno, i to kraće vrijeme.

babaria

Preporučamo da pogledate našu ponudu mekane obuće koja je testirana od strane Zagrebačke dijabetičke udruge. O Oxygen Optimalu, više na http://terrapromo.eu/oxygen-optimal.html

startas tenisice
 
    • Za svaku aktivnost nosite primjerenu obuću. Tokom sportskih aktivnosti, sportske tenisice podupiru stopala i omogućuju protok zraka.
    • Pregledajte cipele prije obuvanja da slučajno ne bi bilo nepoznatih predmeta u njima.
    • Zaštitite stopala od topline/hladnoće noseći obuću prikladnu godišnjem dobu. Nosite obuću i na vručem pločniku ili na plaži. Zimi nije preporučljivo stavljati termofore, boce vruće vode ili zagrijane jastučiće na stopala. Ukoliko su hladne obucite čarape i u toku noći.
    • Dijabetičari često imaju narušen osjet do te mjere da ne osjete jesu li im čarape naborane, stoga je potrebno nositi čarape veličine primjerene nozi i izrađene od prirodnih materijala. Uske čarape smanjuju cirkulaciju i mogu iritirati kožu.

Čarape

Preporučamo da pogledate našu ponudu (www.terrapromo.eu) izuzetno mekanih i nježnih čarapa bez rubova i šavova sa terapijom od 100% Cellianta koji klinički dokazano potiču cirkulaciju, podižu volumen kisika u krvi i tkivu do 29% te umanjuju bolove, grčeve, trnce, smanjuju oticanje nogu, ubrzavaju zarastanje ranica za osobe s osjetljivim stopalima, dijabetičarima, osobama koji pate od reume ili artritisa, osobama koje pate od gihta, osobama s otečenim nogama...

    • Nikada ne hodajte bosi, čak ni kod kuće. Nosite cipele ili papuče jer možete stati na nešto, ogrebati se ili porezati.
    • Ukoliko već imate natiske ili kaluse (kurje oči) nakon tuširanja ili kupanja lagano ih protrljajte kamenom plavcem kako bi ih odstranili.
    • Obavezno radite vježbe stopala za bolju cirkulaciju (savijajte prste na nogama, radite kružne pokrete u gležnjevima,...).

Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite dolaskom u našu specijaliziranu prodavaonicu Terrapromo u Strossmayerovoj 168 u Osijeku ili putem e-maila fizioterapeut@terrapromo.eu ili telefonom na 031 350 330.