Dijabetičko stopalo

Šećerna bolest ne boli ali ju teškom i opasnom čine akutne i kronične komplikacije na krvnim žilama i živcima svih organskih sustava u tijelu. Najčešće su zahvaćene male krvne žile pa dolazi do otežanog protoka krvi, što uzrokuje smanjenu opskrbu stanica i tkiva hranjivim tvarima i kisikom. Te promjene bitno utječu na kvalitetu života oboljelog, smanjuju mu radnu sposobnost a mogu i skraćuju očekivanu dužinu života.

Promjene na živcima smanjuju osjetilnu i motoričku funkciju s posljedicom stvaranja neurotrofičnih ulkusa. Promjene na velikim krvnim žilama (makroangiopatija) i malim krvnim žilama (mikroangiopatija) dovode do ishemičnih ulkusa. Takve se promjene na žilama i živcima često javljaju istodobno, najčešće na stopalima, a tada se nazivaju neuroishemični ulkusi. Što bolest dulje traje, veća je mogućnost nastajanja promjena na stopalima. Komplikacije počinju pojavom simptoma kao što su: povremeno šepanje (intermitentnaklaudikacija), odsutnost pulsa na prednjoj i stražnjoj strani stopala, otpadanje dlaka, tanka, hladna i sjajna koža stopala te promjena boje noktiju. Nedostatak osjećaja boli kao zaštitnog refleksa. Javljaju se “trnci”, “pikanja”, osjećaj hladnoće, a noću i grčevi te bolovi u nogama kao posljedica oštećenja živaca. Bolesnik ima deformirano stopalo zbog slabe muskulature, a kad je bez cipela i čarapa, hoda na petama ili prstima. Što je posljedica oštećenja motoričkih živaca. Suha, vruća i tanka koža na kojoj se stvaraju pukotine, a nikada se ne znoji znak je poremećaja funkcije autonomnog živčanog sustava.

a) ISHEMIČNI ULKUS

Uzrok je smanjen dotok krvi koji uzrokuje nepravilan i bolan defekt kože, a okolna koža je blijeda i atrofična. Javlja se na rubnim dijelovima pete, na prednjim dijelovima stopala ili na koži gornjeg dijela stopala. Ubrzo dolazi do infekcije pa se može razviti i gangrena.

b) NEUROTROFIČKI ULKUS

Pravilnog je oblika, ne boli, a lociran je na rožnatim dijelu stopala ili vrhu prstiju.

SVAKA OZLJEDA NA STOPALU MOŽE DOVESTI DO AMPUTACIJE DIJELA STOPALA ALI I NOGE!

Dijabetičari su uvjetno zdravi ljudi za čije su zdravlje jednako odgovorni uz njihove liječnike i oni sami. Prolaze stalnu edukaciju o samokontroli razine glukoze u krvi, terapiji, kao i o potrebnom načinu života. Ne smije se zaboraviti na redovite kontrole kod nadležnog liječnika i dijabetologa, a naročito je važno odmah se javiti liječniku ako se primijete bilo kakve promjene na tijelu jer će liječnik odmah učiniti potrebne pretrage i odrediti potrebnu terapiju.

Discipliniranom dijabetičkom prehranom, smanjenjem prekomjerne tjelesne težine, tjelesnom aktivnošću (vježbe i kretanje) najbolje se može prevenirati nastanak i intenzitet komplikacija. Važno je i pratiti razvoj modernih terapijskih sredstava. Tu su od velike koristi proizvodi Oxigen Optimal od Merino vune obogaćeni 100% Celliantom, koji su dizajnirani upravo za dijabetičare i osobe sa poremećajem periferne cirkulacije.

Prim. Dr. Ana Švast-Singer, internist, dijabetolog