Kompleksni regionalni bolni sindrom

Kompleksni regionalni bolni sindrom (KRBS) je kronično stanje trajne i onesposobljavajuće boli koje najčešće zahvaća područje ruke ili noge, međutim, može u rijetkim slučajevima zahvatiti i druge dijelove tijela. Ovaj sindrom se najčešće javlja nakon neke ozljede mekog tkiva, kosti ili ozljede živca, premda točan uzrok nastanka još nije u potpunosti razjašnjen.
KRBS se može javiti u 2 tipa, najčešće pogađa mlađe osobe, a 2 ili 3 puta se češće javlja među ženama.

SIMPTOMI

Simptomi mogu uvelike varirati od osobe do osobe, ovisno o stupnju oštećenja ili ozljede koja je prethodila nastanku KRBS. Najizraženija je bol duž zahvaćenog ekstremiteta koju prati osječaj pečenja, žarenja ili probadanja. Bolne senzacije mogu se pojačati ukoliko je osoba pod stresom. Uslijed boli, osoba najčešće štedi zahvaćeni ud. Mogu se pojaviti i različite promjene na koži, kao što su: crvenilo kože, boja kože  može varirati od blijede do plavkaste, suha ili jako oznojena koža, izrazito hladna ili topla koža, pojava oteklina, izrazito tanka ili sjajna koža. Također, vidljive promjene mogu biti u pojačan rast noktiju i gubitak kose. Preosjetljivost na dodir i hiperalgezija. Izražene su i promjene motorike: slabost, drhtanje, grčevi, smanjen opseg pokreta što vodi ka nastanku kontraktura. Zbog nepoznavanja uzroka navedenih promjena, nepostojanja adekvatnog načina liječenja i samog nerazumjevanja stanja u kojem se osoba nalazi, te dugotrajnog tijeka bolesti, moguće su i psihičke smetnje, kao što su pojava depresije, tjeskobe i ljutnje.

simptomi


DIJAGNOZA

Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom i identificiranjem navedenih simptoma i znakova. Radiološke slikovne pretrage nisu specifične za postavljanje dijagnoze jer nalazi mogu biti patološki nakon traume u bolesnika bez KRBS. Niti jedan dijagnostički test nije specifičan za KRBS.

PROGNOZA I LIJEČENJE

Prognoza varira i teško je predvidjeti rezultate liječenja. KRBS se može umiriti ili godinama ostati stabilan, a u manjeg broja bolesnika KRBS napreduje, te se širi na druga područja tijela.

Liječenje je složeno i često sa slabim rezultatima osobito ako se s liječenjem krenulo kasno. Pokušava se s farmakoterapijom, fizikalnom terapijom, blokadom simpatikusa, psihoterapijom i neuromodulacijom. Liječenje je usmjereno na smanjenje boli i preosjetljivosti na dodir, smanjenje oteklina i normalizacija temperature zahvaćenog dijela tijela, te povećanje opsega pokreta.

Ukoliko želite izbjeći prekomjerno uzimanje medikamenata i smanjiti bolove i otekline, potaknuti cirkulaciju i regulirati temperaturu zahvaćenih ekstremiteta, te poboljšati pokretljivost,

Terrapromo Vam preporučuje:

OXYGEN OPTIMAL RUKAVICE

Oxygen optimal rukavice

GEL OD KONOPLJE

gel od konoplje

OXYGEN OPTIMAL ČARAPE

oxygen optimal čarape