Mr.sc. Silvija Zec Sambol, dr.med - "Kisik, molekula koja život znači"

KISIK MOLEKULA KOJA ŽIVOT ZNAČI

doktorica_1     U nedostatku kisika, proizvodnja energije drastično opada. Istovremeno, kisik je jedan od najugroženijih elemenata, čija se razina u vodi i zraku konstantno smanjuje, pogotovo u gradovima. Osim promjena u okolišu, čije zagađenje negativno utječe na koncentraciju kisika, postoje i drugi čimbenici zbog kojih naše tijelo dobiva sve manje kisika. Moderni, sjedeći način života, stres koji čini mišiće napetima, plitko disanje, nekvalitetna prehrana, nedostatak kretanja, sve to uzrokuje smanjen unos kisika u organizam. Zbog «siromašne» opskrbljenosti kisikom, stanice postaju slabije i podložnije razvoju bolesti. Prvi su simptomi manjka kisika u organizmu umor, osjećaj hladnoće, slabljenje pamćenja i koncentracije, lupanje srca, bolovi u mišićima, vrtoglavica, razdražljivost, česte infekcije, probavne tegobe, natečeni zglobovi, opća slabost. Neke od njih primijetili ste, ali zbog niske razine kisika dolazi i do smanjenja apsorpcije važnih vitamina, minerala i drugih nutrijenata, što se ne može primijetiti odmah.
Znanstvenici su došli do šokantnog otkrića da je u nekoliko tisuća godina razina kisika u atmosferi prepolovljena: bila je 38%, a danas je ispod 20%, i ima tendenciju daljeg smanjenja zbog zagađenja i industrijalizacije. Stoga nije teško zaključiti da mi jednostavno ne možemo dobiti onoliko kisika koliko našem tijelu treba.

Zdravstveni simptomi koji ukazuju na postojanje kroničnog nedostatka kisika jesu: želučana kiselina, bakterijska, virusna, parazitska infekcija, kronični bronhitis, loša cirkulacija. To su i depresija, umor, nerazumno ponašanje, uzrujanost, slabiji imunitet na prehlade, gripu i druge infekcije, slabije pamćenje, bolovi u mišićima, cjelokupna tjelesna slabost, loša probava, tumori, deponiranje štetnih naslaga...
Karcinom ima samo jedan početni uzrok: on je zamjena za normalno stanično disanje na bazi kisika s anaerobnim (nedostatak kisika) staničnim disanjem. Nedostatak kisika u organizmu glavni je uzročnik da stanice postanu kancerogene. Pravi su razlog alergija smanjeni oksidacijski procesi unutar našeg organizma, što uzrokuje da osoba postane nenormalno osjetljiva na unos određenih sastojaka izvana. Samo kada se oksidacijski mehanizam vrati na početnu razinu najviše učinkovitosti, ta osjetljivost se uklanja.
 
Naše tijelo u nedostatku kisika postaje bolesno i, ako nedostatak kisika potraje, tijelo umire. Za to postoji jednostavno objašnjenje: zbog oslabljenih oksidacijskih procesa, u našem organizmu nakupljaju se otrovi koji uzrokuju nastanak bolesti.

Najbolji znanstvenici današnjice postaju sve više svjesni da čovjek nigdje ne dolazi u doticaj s onom količinom kisika koja je neophodna za dobro zdravlje, vitalnost, dobar imunološki sustav i dug život.

 

 

  Mr.sc. Silvija Zec Sambol, dr.med.