Prim. dr. Ana Švast Singer - "Diabetes i Celliant"

DIABETES I CELLIANT

diabetes     Šećerna bolest je kronični, neizlječivi poremećaj metabolizma, od koje obolijevaju sve dobne skupine, od djetinjstva do duboke starosti. U ovo naše nemirno vrijeme sa stresovima, nezdravom prehranom, povećanom tjelesnom težinom, smanjenim kretanjem i s puno loših navika dolazi do epidemijskog širenja dijabetesa. U svijetu ima oko 200 milijuna oboljelih, a u našoj zemlji oko 300 tisuća. Očekuje se i dalje povećanje broja oboljelih.
Uzrok šećerne bolesti je potpuni ili djelomični nedostatak inzulina – hormona koji izlučuju beta stanice gušterače. Funkcija inzulina je regulacija razine glukoze u krvi. Dijabetes je bolest koja ne boli i zbog toga se često dijagnosticira kada je već uznapredovala. Vrlo teškom bolešću čine ga komplikacije koje nastaju s godinama, posebice ako bolest nije dobro kontrolirana. Te komplikacije dijelimo na akutne i kronične.
U akutne komplikacije spadaju : hipoglikemija- nagli pad razine krvnog šećera (Simptomi su naglo znojenje, drhtavica, smetenost, opća slabost, a može doći i do nesvjestice ili potpunog gubitka svijesti pa i kome) i hiperglikemija je naglo povišenje razine krvnog šećera (Simptomi su crvenilo lica, žeđanje, suhoća usta, obilno mokrenje, glavobolja, ubrzano disanje, a nekada i povraćanje. Ako se brzo ne intervenira može doći do nesvjestice i dijabetičke kome).
Kronične komplikacije su promjene na stjenkama krvnih žila i živaca. Posljedice su ozbiljne : sljepoća, srčani infarkt, moždani udar, slabljenje rada bubrega. Promjene na živcima ruku i nogu mogu dovesti do neosjetljivosti na toplinu i bol, pa su česte i manje ozljede koje se inficiraju i dovode do propadanja tkiva ( gangrene ) naročito na stopalima – dijabetičko stopalo. Posljedica je nerijetko amputacija ekstremiteta.
Pojavom novih materijala od kojih se izrađuju pomagala u prevenciji, smanjuje se težina komplikacija te time i broj amputacija ekstremiteta. Jedan od tih novih materijala je i Celliant.
Hologenix LLC, proizvođač Cellianta, razvio je neinvazivan i u potpunosti siguran način u liječenju dijabetičara kod kojih se javljaju određena vaskularna i neuropatska stanja. Noseći odjevne predmete s Celliantom (kao što su čarape, pojas za leđa i sl.) ili spavajući na posteljini od Cellianta, cirkulacija se može dramatično popraviti, povećava se količina kisika u krvi do 30% te se ublažava osjećaj boli i neugode.
Za one ljude koji se svakodnevno bore s bolovima, korist od Cellianta je sama po sebi razumljiva. Za osobe s više ozbiljnijih problema, Celliant može biti ono što će prevagnuti kod sprječavanja eventualne amputacije. Stoga smo posebno ponosni na suradnju tvrtke Terrapromo s udrugom dijabetičara Zagreb (ZADI) u cilju kako bi pomogli u liječenju potreba njihovih korisnika.
Celliant je dostupan u mnogim oblicima. Najkorisniji proizvodi koje preporučujemo dijabetičarima su čarape posebno kreirane upravo za njih, a veliku pogodnost za lakše nošenje s bolesti nudi i posteljina sa Celliantom.


Prim. dr. Ana Švast Singer, dijabetolog