Putem grofova na baranjski način

PUTEM GROFOVA NA BARANJSKI NAČIN Na naše veliko zadovoljstvo u subotu, 12.03.2016., smo imali 130 gostiju iz Brodsko-Posavske županije koji su željeli vidjeti kako su živjeli grofovi na baranjski način. Ulaskom u Baranju zaputili smo se u malo mjesto Darda, gdje su se gosti upoznali sa poviješću Baranje i potom se iskrcali u perivoju dvorca obitelji Esterhazy. U duhu nekadašnjih vremena prošetali su perivojem i čuli sve o dvorcu i obitelji.

Mnogobrojne legende o grofovskoj obitelji oduševile su goste koji su nakon priče odmah htjeli kušati neki specijalitet koji nosi ime obitelji. Nakon toga smo se ukrcali u bus i krenuli put mjesta Bilje gdje su posjetili dvorac jednog od najvećih vojskovođa povijesnih vremena-Eugena Savojskog. Osim povijesti dvorca i perivoja, čuli su sve o Eugenu te se oduševili činjenicom da vino koje najviše vole piti – graševinu – je upravo on donio u Baranju.

I za kraj, vožnjom rubnim dijelom Kopačkog rita, stigli smo do kompleksa dvorca Tikveš, gdje su upoznali tri građvine i čuli sve o poznatim stanovnicima. Najzanimljivije su bile priče o najpoznatijem stanovniku Tikveša- Josipu Brozu Titu. Puni dojmova i zadovoljni, baranjsku priču smo završili tradicionalnim fišpaprikašem i dobrom kapljicom vina. A za kraj zabava uz živu glazbu koja je upotpunila prekrasnu baranjsku priču. Svi 130 gostiju su se složili da sad shvaćaju kako je biti grof na baranjski način. Ne propustite i vi ovu jedinstvenu priču!