Rast i razvoj djece u dobi od 5 do 12 godina

razvoj djece

Rast i razvoj djece je složen proces povećanja tjelesne mase i izmjene proporcija koji je uvjetovan brojnim unutrašnjim i vanjskim čimbenicima. Rastom i razvojem upravljaju brojni geni putem transmisije više hormona i drugih faktora rasta.  Ova razdoblja ne smiju se suviše oštro ograničiti jer je razvoj stalan proces u kojem se jedno dijete razvija brže a drugo sporije. Zato može doći do nesporazuma ako se smatra da sva djeca iste dobi moraju biti i jednako razvijena.

Između 5 i 6 godine dijete naglo raste u visinu, tijelo nema više zaobljene oblike, donji udovi postaju duži i dijete izgleda mršavije. Zbog toga se mnogi roditelji nepotrebno zabrinu jer misle da s djetetovim zdravljem ili prehranom nešto nije u redu. Međutim, u tom razdoblju ono godišnje naraste čak 6-8 cm i postaje teže oko 2 kg. Mišićno – koštani aparat je već razvijeniji, djeca postaju izdržljivija i imaju veliku potrebu za igrom, skakanjem, trčanjem, penjanjem i tjelesnim pokretima. Ova tjelesna aktivnost djeluje kao podražaj za njihov rast i razvoj i jača pojedine organe osobito srce, pluća i mišiće. Osim toga, igrom i tjelesnim pokretima stječu sve više iskustva i vještine te postižu potrebnu spretnost i sigurnost. Probavni sustav im je već mnogo razvijeniji ali je još znatno osjetljiviji od odraslih. Djeca su i u ovom razdoblju sklona prehladama.

Rast mlađeg školskog djeteta nešto je usporen tako da godišnje poraste oko 5-6 cm. Postaje teže 3 do 3,5 kg na godinu. Razlike između dječaka i djevojčica još nisu velike premda njihov cjelokupni izgled postaje sve sličniji odraslima. Djeca lakše podnose veće napore ako nisu jednolični i ne traju dugo. Međutim, kralješnica još nema čvrstoću odraslih, pa je štetno ako su opterećena dugim stajanjem i sjedenjem bez mogućnosti da promijene položaj tijela. Kretanje i radnje postaju sve savršenije, te lako stječu mnoge nove vještine. Mliječni zubi počinju ispadati, i dijete dobiva trajne zube. Usporedo s naglim fizičkim razvojem ide i duševni razvoj djeteta. Ono postaje sposobno da brzo misli, da bolje zamjećuje i da se prilagođava sredini. Zbog tih novo nastalih okolnosti može se u pojaviti loše držanje, pomanjkanje apetita, sklonosti prema infekcijama i sl.

Početak puberteta karakteriziran je naglim porastom djeteta u visinu (5-7 cm na godinu) i naglim dobivanjem težine (5-6 kg na godinu). Djevojčicama se to obično zbiva nešto ranije , tj . oko jedanaeste godine života, a dječacima nešto kasnije , oko 12 ili 13 godina. To je razlog da dječaci izgledaju niži i nježniji od djevojčica iste dobi. Za ovo razdoblje karakterističan je nejednolik rast i razvoj pojedinih organa i dijelova tijela , kao što je npr. brži rast udova od ostalih dijelova tijela, što daje djeci onaj tipičan nezgrapni izgled. Nije rijetkost i jače debljanje zbog nakupljanja masnog tkiva, pojačano lučenje žlijezda lojnica (pojava bubuljica po licu i leđima, masnija kosa) i drugo . Nagli rast u visinu katkad uzrokuje loše držanje tijela i iskrivljenje kralježnice, osobito onda ako su djeca izložena većim naporima, ako se nepravilno hrane ili premalo kreću. Rad srca, pluća i drugih organa podvrgnutiji je promjenama, a pokazuje i izvjesnu neuravnoteženost. Zato pojava glavobolja, ubrzanog rada srca i slične smetnje nemaju onu važnost koju imaju u drugim životnim razdobljima.

Stoga vam preporučamo Super Kids multi vitamine posebno kreirane za djecu u razvoju (5-12 godina). Ovi vitamini sadrže 25 aktivnih sastojaka prijeko potrebnih za rast i razvoj djece, uz dodatak ekstrakata zelenih biljaka (ginseng, noni, psilij, brokula, spirulina, aloe vera, zeleni čaj, zelena kava) i koenzima Q10 za poticanje i razvoj mišića i proizvodnje proteina.

Formula potiče i razvoj moždanih funkcija, vitamin A i lutein služe za zdravlje i razvoj očiju, vitamin D za zdrave kosti, vitamini C i E s dodatkom cinka za imunološki sustav, multivitamini i multiminerali općenito za razvoj i rast djece.

Djeca će voljeti ovaj prekrasni okus multivitaminske formule, a obzirom da je u tekućem obliku – optimalna je za apsorpciju.

PAKIRANJE: 500ml

UPOTREBA: prije konzumacije promućkati, pije se15ml dnevno (1 žlica) ujutro. Držati na hladnom.