REUMATOIDNI ARTRITIS

Reumatoidni artritis

ŠTO JE REUMATOIDNI ARTRITIS

Reumatoidni artritis (RA) je teška upalna sistemna reumatska bolest vezivnog tkiva u čitavom organizmu koja uzrokuje bol, otekline, ukočenost i gubitak funkcije zglobova, te ponekad zahvaća i druge izvanzglobne strukture. Osim navedenih tjelesnih tegoba, često je praćena umorom, frustracijama, depresijom i strahom osoba oboljelih od te bolesti. Takva složena problematika zahtjeva složen timski rad mnogih medicinskih stručnjaka, te psihologa i socijalnih radnika.
Reumatoidni artritis češće zahvaća žene nego muškarce i to u odnosu 3:1, te se smatra da je 1-2,5% ukupne populacije zahvaćeno tom bolešću. Bolest obično počinje u zreloj životnoj dobi između 20.-45. godine, iako se može javiti i u djetinjstvu i u starosti.

Karakterizirana je smanjivanjem razdoblja ponovnog razbuktavanja kroničnog procesa (egzacerbacije) i remisije bolesti, uz stalnu progresiju ireverzibilnih promjene na zahvaćenim zglobovima do kroničnog umanjenja funkcijskog kapaciteta zglobova i značajnog stupnja invalidnosti. Bolest progredira simetrično dovodeći do potpune destrukcije, nestabilnosti, deformacije i ankiloze zahvaćenih zglobova.

Više

Kolesterol i ateroskleroza

Što je kolesterol?

Kolesterol je masnoća, molekula slična molekuli masne kiseline, organizmu je nužan za normalno i zdravo funkcioniranje. Prisutan je u svakoj stanici, sastojak je krvi i ljudskog tijela. Bez kolesterola ne bismo mogli živjeti jer je potreban za mnoge metaboličke procese i izmjenu tvari. Bez kolesterola ni ljudski mozak ne može funkcionirati. Nužan je u procesu stvaranja spolnih hormona pa bez njega ne bi bilo testosterona, estrogena ni hormona nadbubrežne žlijezde. U tijelu se putem krvi prenosi u formi lipoproteina, koji sadrži još i trigliceride, poseban tip proteina : apoproteini i fosfolipidi. Nastaje u jetri, ali se u određenoj količini unosi u organizam hranom. Razgradnjom kolesterola u jetri nastaju žučne kiseline neophodne za varenje masti iz hrane unesene u organizam, te se luče u probavni trakt. Kolesterol iz krvi se nakuplja na zidovima krvnih žila koje odvode krv iz srca, čime nastaje ateroskleroza dovodeći do sužavanja ili čak začepljenja krvih žila.

Više

Joint Support - pokret bez boli

Pri rođenju imamo 350 kostiju koja tokom vremena srastaju, te u odrasloj dobi preostanu 206 kostiju te 230 zglobova, koji su prilikom svakodnevnih izazova izloženi velikom stresu. Vezano uz ovu činjenicu statistika kaže da su bolesti koštano-zglobnog sustava među najčešćim razlozima za posjet liječniku u razvijenim zemljama. Učestalost ovih bolesti može se objasniti sve dužim životnim vijekom , ali i suvremenim nezdravim načinom života te štetnim utjecajima iz okoline. Zglob je spoj dvaju kosti prekriven zglobnom hrskavicom. S obzirom na različite vrste zglobova (kutni, ravni, sedlasti, jajoliki..) imamo različite funkcije u zglobu odnosno pokrete. Rame i kuk su veliki korijenski zglobovi iznimne pokretljivosti, ali na uštrb stabilnosti. Koljeno i lakat su složeni zglobovi okruženi brojnim strukturama. Stabilnost zgloba osiguravaju pasivni i aktivni stabilizatori. Pasivni su ligamenti, tetive, meniskusi, zglobna čahura, a aktivni mišići. Sinovijalna tekućina unutar zglobne čahure podmazuje i hrani hrskavicu kako ne bi došlo do oštećenja posebice prilikom opterećenja. Hrskavica je mekši dio kostura, nalik gumi građen od hrskavičnih stanica povezanih elastinom i hijalinom. Glukozamin, hijaluronska kiselina i kondroitin sulfat čine osnovni sastav hrskavice i sinovijalne tekućine. Sintetiziramo ih sami, ali se mogu unositi i hranom i suplementima.

Više

Dijabetes i stopala

Određeni broj godina života s dijagnozom dijabetesa kod nekih ljudi ipak uzrokuje određene karakteristične probleme, primjerice s očima, bubrezima, perifernim živcima na nogama. Različito utječe na raličite ljude, međutim pravilo je jednako za sve : što je bolji nadzor glukoze u krvi, ali i krvnog tlaka i lipida, manji je rizik od kroničnih komplikacija.

Više