Loša kvaliteta sna utječe na zdravlje

Od činjenice spavamo li dovoljno zavisi cijelo naše zdravstveno stanje, ali najkritičnije za zdravlje je to da li spavamo dovoljno duboko i udobno tijekom cijele noći. Tijekom noći mozak se odmara ali tijelo radi na oporavku od stresa nakupljenog tijekom dana. Mišići se obnavljaju, obavlja se sinteza proteina te se obnavljaju motoričke funkcije. Ovaj proces zahtjeva dosta kisika – goriva za život- kako bi se povećala kvaliteta vašeg noćnog sna.
Najnovija istraživanja Centra za praćenje poremećaja spavanja bolnice u Vrapču, na čijem je čelu dr. Pavao Krmpotić, prošle je godine došlo do zabrinjavajućeg podatka, a to je da više od 20%  Hrvata pati od poremećaja spavanja, od čega 11% kronično!

Više

Vježbati je zdravo

UMANJITE RIZIK OD KARDIO VASKULARNIH OBOLJENJA..
Rizik od smrti uzrokovanih kardiovaskularnim oboljenjima veći za 70 posto u usporedbi s onim osobama koje su tjelesno aktivnije.
Rezultati velikog istraživanja pokazali su da je rizik od kardiovaskularnih bolesti kod oboljelih od dijabetesa tipa II izravno povezan s učestalošću i trajanjem vježbanja.
Kod osoba koje vježbaju rjeđe, zabilježeno je da je rizik od smrti uzrokovanih kardiovaskularnim oboljenjima veći za 70 posto u usporedbi s onim osobama koje su tjelesno aktivnije.

Više

Prim. dr. Ana Švast Singer - "Diabetes i Celliant"

Šećerna bolest je kronični, neizlječivi poremećaj metabolizma, od koje obolijevaju sve dobne skupine, od djetinjstva do duboke starosti. U ovo naše nemirno vrijeme sa stresovima, nezdravom prehranom, povećanom tjelesnom težinom, smanjenim kretanjem i s puno loših navika dolazi do epidemijskog širenja dijabetesa. U svijetu ima oko 200 milijuna oboljelih, a u našoj zemlji oko 300 tisuća. Očekuje se i dalje povećanje broja oboljelih.

Više

Mr.sc. Silvija Zec Sambol, dr.med - "Kisik, molekula koja život znači"

KISIK MOLEKULA KOJA ŽIVOT ZNAČI

     U nedostatku kisika, proizvodnja energije drastično opada. Istovremeno, kisik je jedan od najugroženijih elemenata, čija se razina u vodi i zraku konstantno smanjuje, pogotovo u gradovima. Osim promjena u okolišu, čije zagađenje negativno utječe na koncentraciju kisika, postoje i drugi čimbenici zbog kojih naše tijelo dobiva sve manje kisika. Moderni, sjedeći način života, stres koji čini mišiće napetima, plitko disanje, nekvalitetna prehrana, nedostatak kretanja, sve to uzrokuje smanjen unos kisika u organizam. Zbog «siromašne» opskrbljenosti kisikom, stanice postaju slabije i podložnije razvoju bolesti.

Više