Izdvojite svakodnevno 30 minuta za hodanje i tijelo će vam biti zahvalno

hodanje

Dolaskom proljeća polako se budimo iz zimskog sna i veselimo višim temperaturama, boravku na otvorenom, prvim pupoljcima, dužim danima i aktivnostima. No nakon zimskih mjeseci tijekom kojih smo unosili tešku i kaloričnu hranu, prvi proljetni dani nas zatječu nespremnima. Zato treba pripremiti organizam na proljetni ritam i započeti s laganom tjelesnom aktivnosti provodeći što više vremena na svježem zraku.

Više

Proljetni umor

Proljetni umor

Stiglo nam je i proljeće! Umjesto da mu se veselimo i da se bolje osjećamo, većina ljudi počinje osjećati simptome kao što su umor, manjak koncentracije, kroničnu potrebu za snom. Što naravno vodi ka lošem ili nedostatnom izvršavanju svojih obaveza, razdraženosti, depresiji, iscrpljenosti.

Više

Hemoroidi

ŠTO SU HEMOROIDI?

Hemoroidi su vaskularno vezivne strukture u analnome kanalu koje pomažu kontroli pražnjenja crijeva, i zajedno s unutarnjm sfinkterom, imaju ulogu zatvaranja analnog kanala.

Više

Promjena vremena i njihov utjecaj na krvni tlak

Pred nama je ljeto, i ono što zabrinjava su nagli nadolazeći temperaturni skokovi, promjene vremena, tlaka zraka, velike vrućine, razdoblja koja su najrizičnija za tlakaše. Velike vrućine opasne su za osjetljive skupine ljudi, ali i za mlade zdrave ljude koji često traže olakšanje naglim rashlađivanjem, obično skakanjem u vodu što predstavlja izrazito veliki stres za organizam, poglavito za cirkulatorni sustav. Uslijed vrućine i porasta atmosferskog tlaka dolazi do širenja krvnih žila što pomaže otpuštanju topline iz tijela, ali dovodi i do pada krvnog tlaka. U slučaju da se osoba ne hidrira u dovoljnoj mjeri dolazi do slabije opskrbljenosti mozga krvlju i do nastanka nesvjestice. Pored toga zbog dehidracije dolazi do poremećaja u gustoći krvi, javlja se povećana sklonost zgrušavanju i nastanak kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih incidenata.Sličan pritisak vrši se na živce zbog čega se javljaju bolovi u kostima i mišićima.

Više