Pripremite se za nadolazeće blagdane

Krenuli ste s pripremama za nadolazeće blagdane? Posla imate "preko glave"? Čisti, peri, peglaj, pripremi delicije za blagdane i ugodi bližnjima? Sve to zna biti stresno i zahtjevno, posebice u odmaklim godinama!

Ludi shopping za ulovom niskih cijena koji završi umorom, grčevima nogu i bolovima mišića, sklizave ulice koje dovedu često do padova, ozljeda i mogućih lomova, iznenadno ukočenje u leđima, pogoršanje simptoma artritisa ili artroze...sve nam to dodatno oteža pripreme za mirne blagdane u obiteljskom raspoloženju.

Više

Kompleksni regionalni bolni sindrom

Kompleksni regionalni bolni sindrom (KRBS) je kronično stanje trajne i onesposobljavajuće boli koje najčešće zahvaća područje ruke ili noge, međutim, može u rijetkim slučajevima zahvatiti i druge dijelove tijela. Ovaj sindrom se najčešće javlja nakon neke ozljede mekog tkiva, kosti ili ozljede živca, premda točan uzrok nastanka još nije u potpunosti razjašnjen.
KRBS se može javiti u 2 tipa, najčešće pogađa mlađe osobe, a 2 ili 3 puta se češće javlja među ženama.

Više

Migrena

Migrena je kronična, epizodna primarna glavobolja. Simptomi u pravilu traju 4 do 72 sata i mogu biti jaki. Bol je često jednostrana ali ne uvijek, pulsirajuća, pogoršava se s fizičkom aktivnošću i praćena je autonomnim simptomima (npr. mučnina, osjetljivost na svijetlo, zvuk i mirise).

Više

Pretilost i dijabetes

Pretilost je medicinsko stanje u kojem se višak masnog tkiva nakuplja u toj mjeri da može imati negativna utjecaj na zdravlje te dovodi  do smanjenja očekivanog trajanja života. Pretilost je jedan od glavnih uzroka oboljenja i smrtnosti povezanih s metaboličkim poremećajima, dijabetes melitusom tipa 2, opstruktivnom apnejom u snu, karcinomom i kardiovaskularnim bolestima.

Više

Konoplja i njezin utjecaj na kožu i kosu

konoplja

Konoplja (Cannabis sativa L.) se smatra prvom biljkom koju je čovjek ikad zasadio, a u Kini je korištena prije najmanje 10 000 godina. Konopljina ljekovitost poznata je tisućljećima. U drevnom kineskom medicinskom zapisu navedena je kao biljka koja ima vrhunsko ljekovito djelovanje. Konoplja je bila toliko značajna da je bila uzrok borbe Rima i Kartage koji su se borili za prevlast nad tržištem konoplje.

Više