Hemoroidi

ŠTO SU HEMOROIDI?

Hemoroidi su vaskularno vezivne strukture u analnome kanalu koje pomažu kontroli pražnjenja crijeva, i zajedno s unutarnjm sfinkterom, imaju ulogu zatvaranja analnog kanala.

Više

Promjena vremena i njihov utjecaj na krvni tlak

Pred nama je ljeto, i ono što zabrinjava su nagli nadolazeći temperaturni skokovi, promjene vremena, tlaka zraka, velike vrućine, razdoblja koja su najrizičnija za tlakaše. Velike vrućine opasne su za osjetljive skupine ljudi, ali i za mlade zdrave ljude koji često traže olakšanje naglim rashlađivanjem, obično skakanjem u vodu što predstavlja izrazito veliki stres za organizam, poglavito za cirkulatorni sustav. Uslijed vrućine i porasta atmosferskog tlaka dolazi do širenja krvnih žila što pomaže otpuštanju topline iz tijela, ali dovodi i do pada krvnog tlaka. U slučaju da se osoba ne hidrira u dovoljnoj mjeri dolazi do slabije opskrbljenosti mozga krvlju i do nastanka nesvjestice. Pored toga zbog dehidracije dolazi do poremećaja u gustoći krvi, javlja se povećana sklonost zgrušavanju i nastanak kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih incidenata.Sličan pritisak vrši se na živce zbog čega se javljaju bolovi u kostima i mišićima.

Više

Giht

Giht je poremećaj obilježen iznenadnim, povratnim napadajima vrlo bolnog artritisa uzrokovanog taloženjem kristala mononatrijeva urata, koji se nakuplja u zglobovima zbog nenormalno visokih vrijednosti mokraćne kiseline u krvi.

Više

Utjecaj vremenskih promjena na visoki i niski krvni tlak

ŠTO JE KRVNI TLAK?

Krvni tlakje tlak kojim krv djeluje na stjenke krvnih žila (arterija) u svakom dijelu tijela. Krv teče kroz krvne žile upravo zato što se nalazi pod određenim tlakom. Tlak se stvara radom srca kao pumpe. Pri svakom izbacivanju krvi iz srca (sistola) tlak se povisuje, a kod ulijevanja krvi u srce (dijastola) tlak se snizuje. Stoga se mjere dvije vrijednosti krvnog tlaka: gornja vrijednost (sistolički) i donja vrijednost (dijastolički) tlak. Krvni je tlak promjenjiv, mijenja se tijekom dana i noći i podložan je mnogim vanjskim i unutarnjim čimbenicima. Te promjene su posljedica aktivacije brojnih mehanizama kojima organizam nastoji održati odgovarajući protok ovisno o promjeni životnih uvjeta.

Više

Utjecaj Cellianta na krvožilni sustav

ŠTO JE KRVOŽILNI SUSTAV?

Krvožilni sustav se sastoji od srca, arterija, vena i kapilara pomoću kojih krv putuje cijelim tijelom. Krvotok je kolanje krvi kroz tijelo sustav krvnih žila. Krvožilni sustav dijelimo na mali i veliki.

Više