Tikve i bundeve – kraljice jeseni

U jesen zbog hladnijeg vremena pada otpornost tijela, a posljedica dolaze u obliku prehlada i viroza. Stoga je bitno uvijek unositi dovoljnu količinu vitamina i minerala i  uravnoteženo jesti.

Kako pripadaju istoj porodici biljaka, bundeve i tikve su i nutritivno vrlo slične. Najistaknutija su im antioksidativna svojstva koja mogu zahvaliti visokom udjelu karotenoida. Najzastupljeniji su alfa-karoten i beta-karoten (prekursor vitamina A). Odličan su izvor antioksidativnog vitamina C koji štiti kardiovaskularni sustav i osnažuje imunitet. Posljedica njegova nedostatka je skorbut, bolest od koje su kroz povijest najčešće obolijevali moreplovci na dugim putovanjima. Od antioksidativnih minerala zastupljen je mangan. Novija istraživanja ukazuju i na potencijalno antioksidativna svojstva nekih fenolnih fitotvari i polisaharida (građevni elementi staničnih stijenki) koji se nalaze u bundevama i tikvama.

Glavni cilj istraživanja antiupalnih svojstava bundeva i tikvi su kukurbitacini – glikozidne molekule prisutne u mnogim namirnicama. Iako su nemasne namirnice, udio omega-3 masnih kiselina u bundevi i tikvi nije zanemariv. Istraživanja antiupalnih i antibakterijskih svojstava provedena su samo na životinjama pa ne možemo donositi konačne zaključke o njihovu utjecaju na zdravlje ljudi.