To nisam ja, to je moja štitnjača

Stitnjača

Povodom Svjetskog dana bolesti štitnjače i Tjedna svjesnosti o bolestima štitnjače pozabavili smo se žlijezdom zbog koje često, a da i sami nismo svjesni loše smo raspoloženi, razdraženi, anksiozni, ljuti, ili tužni. Što je štitnjača i što nam čini?

Anatomija :
Štitnjača ili štitna žlijezda je mali hormonalni organ koji je smješten na vratu ispod Adamove jabučice. Ona u promjeru ima oko 5 cm, a nalazi se tik pod kožom. Sastoji se anatomski od dva režnja (lijevog i desnog), koji su povezani sa srednjim tanjim dijelom štitnjače koji zovemo, vrat štitnjače (isthmus), tako da ona nalikuje slovu H ili krilima.

Uloga i hormoni :
Povećava sintezu i razgradnju bjelančevina, pospješuje metabolizam masti i ugljikohidrata, potiče rast mladih ljudi, te se povećavaju mentalni procesi. Hormoni T3 i T4 utječu na rast i razvoj organizma, kretanje, spavanje, dišni i srčanožilni sustav, mozak, probavu, te rad ostalih žlijezda s unutrašnjim izlučivanjem (npr. spolnih žlijezda). S lučenjem hormona T3 i T4 upravlja mozak. Mozak preko još jedne žlijezde, hipofize, luči TSH hormon koji stimulira štitnjaču na rast i lučenje što više hormona. Mozak ne dopušta ni previše ni premalo hormona, već koliko je potrebno za funkcioniranje u danoj situaciji.

Štitnjača

Dijagnostika :
Za dijagnosticiranje bolesti štitnjače koriste se ultrazvuk štitnjače (color doppler ultrazvuk), odnosno cijelog vrata, zatim laboratorijski krvni testovi za otkrivanje rada štitnjače, ciljana punkcija štitnjače pod kontrolom ultrazvuka vidljivih čvorova u štitnjači i scintigrafija štitnjače. Postoje i dopunske pretrage koje se mogu također koristiti u dijagnostici bolesti štitnjače, a to su CT ( kompjuterizovana tomografija ) i MR ( magnetska rezonanca ) štitnjače.

Poremećaji štitne žlijezde:

Poremećaji štitne žlijezde

Hipotireoza – smanjena funkcija, izlučivanje i stvaranje hormona štitne žlijezde. Simptomi su : umor, slabost, pospanost, depresija, pomanjkanje koncentracije, usporen ritam srca, neuredne i bolne menstruacije, neplodnost, smanjen apetit i debljanje ( jer im je usporen metabolizam ), nadutost, promuklost, zatvor, podbuhlo lice, natečene ruke i stopala i slično.

Hipertireoza - stanje pojačanog stvaranja hormona štitnjače koje dovodi do povišene razine hormona štitnjače u krvi, a tireotoksikoza je širi pojam koji označava stanje povišene razine hormona štitnjače u krvi. Obuhvaća i pojačano stvaranje hormona ali i druga stanja koja su praćena povišenom vrijednosti hormona štitnjače u krvi. Simptomi su : nervoza, razdražljivost, umor, lupanje srca, ispadanje kose. Unatoč pojačanom apetitu osobe mršave. Mokrenje i stolica su učestali. Mogu se javiti poremećaji menstrualnog ciklusa i smanjen libido. Česte su promjene na očima: ukočen pogled, vlažne i sjajne oči, ispupčene očne jabučice. Srčani ritam je ubrzan, a ponekad se javlja i nepravilan ritam ( osobito u starijih osoba ).

Eutireotična guša (struma) - guša ili struma označava povećanu štitnjaču. Guša obično ne izaziva smetnje, ali ako je velika može izazvati nelagodu i stezanje u vratu, rijetko smetnje gutanja, disanja ili promuklost. Hormonski status štitnjače je uredan.
Bolest tiroidne autonomije - bolesti tiroidne autonomije su bolesti TSH receptora i postreceptorskih struktura u štitnjači: difuzna autonomija, toksični adenom i multinodozna toksična guša. U tim bolestima sve ili neke stanice štitnjače neprestano rastu i stvaraju višak hormona neovisno o vanjskim podražajima.

Upale štitne žlijezde :
Akutna upala - vrlo je rijetka. Nastaje širenjem bakterija iz okoline, putem krvi ili ozljedom štitnjače. Prisutni su opći znakovi upale (povišena tjelesna temperatura, opća slabost) te lokalni znakovi: otok štitnjače, vrlo jaka bol u vratu, crvenilo i toplina kože na vratu.
Subakutna upala štitnjače - granulomatozni de Quervainov tireoiditis - radi se o prolaznoj upali štitnjače, obično nakon blage virusne infekcije gornjih dišnih putova. Bolest počinje pojavom umora, opće slabosti, a zatim se pojavi bolan otok štitnjače praćen subfebrilnom temperaturom. Bol se javlja pri gutanju, a može se širiti u vrat i prema uhu.

Kronična autoimuna bolest štitnjače: Hashimotova bolest, limfocitni tireoiditis - nastaje zbog poremećaja imunološkog sustava uz genetsku predispoziciju. Većina osoba ima pozitivnu obiteljsku anamnezu. Češće se javlja u žena generativne dobi, ali se može pojaviti u bilo kojoj dobi. Glavno obilježje bolesti je autoimuna destrukcija tkiva štitnjače, pojava gušavosti sa ili bez poremećaja u samoj funkciji žlijezde (hipotireoza, rjeđe hipertireoza).
Tumori štitnjače – dobroćudni i zloćudni. Kod dobroćudnih tumora se kirurški odstrani jedan režanj štitnjače (lobektomija), a kod zloćudnih tumora cijela štitnjača (totalna tireoidektomija) uz odstranjenje limfnih čvorova vrata (disekcija).

Netireoidna bolest - radi se o različitim promjenama hormona štitnjače i TSH u osoba bez bolesti štitnjače, a koje boluje od neke druge bolesti, npr. tijekom akutnih odnosno kroničnih bolesti, traume, gladovanja, duševne bolesti te u životno ugroženih odnosno umirućih bolesnika.

Koga najviše pogađaju poremećaji i bolesti?

Štitnjača

Bolesti štitnjače predstavljaju jedan od najraširenijih javnozdravstvenih problema koji zahvaća značajan dio populacije u generativnoj i najproduktivnijoj dobi, osobito žene. Pogađaju milijune ljudi širom svijeta, utječu na svakodnevni život i aktivnosti, uzrok su značajnih poremećaja zdravstvenog stanja i smanjuju kvalitetu života. Svaka treća žena ima čvor u štitnjači, svaka deseta žena pati od nekog od poremećaja štitnjače pa je hipotireoza danas najčešći poremećaj funkcije štitnjače.

Koji su uzročnici bolesti?
Najpoznatiji uzročnici bolesti su stres, premala ili pretjerana tjelesna aktivnost, nepravilna prehrana, manjak joda u prehrani, autoimuni procesi u organizmu.

Kako se liječiti?
Prva stvar koju trebate napravite za sebe – promijenite svoj stil života!
Sve teže psihičke i fizičke aktivnosti tijekom dana pokušajte odraditi tijekom prijepodneva i u ranim popodnevnim satima, kada je tijelo u tzv. prirodnom stresu, i stvara više energije. Tijekom poslije podnevnih sati smanjite intenzitet aktivnostima. Usmjerite se na ljude i koji vas opuštaju i zabavljaju.

Također, bilo bi dobro ranije krenuti na počinak, kako biste odmorili organizam za novi dan i nove izazove.

Započnite sa zdravom prehranom, jer ako se pravilno hranite, to znači kako vodite računa i o svojoj štitnoj žlijezdi. Bz obzira imate li hipertierozu ili hipotireozu potrebno je unositi puno vlakana putem hrane kako biste regulirali crijevnu probavu.

Hidrirajte svoje tijelo kako biste održavali metaboličke procese u organizmu.
Ono što je nužno, ojačajte svoj imunosni sustav, regulirajte hormone, nesite dovoljnu količinu nutrijenata u organizam. Zvuči nemoguće, komplicirano?

Ne uz Ultra + Multivitamine!

Ultra + vitamini

Zašto bar Ultra + Multivitamini?

Ono što će Vam svaki liječnik zasigurno reći jest kako Vaša štitna žlijezda ovisi o Vašem imunosnom sustavu i općem psihofizičkom stanju organizma. Bogata nutritivna vrijednost namirnica kod poremećaja rada štitne žlijezde nije dostatna, te je potrebno posegnuti za dodacima prehrani koji će ne samo regulirati hormonalne vrijednosti žlijezde, nego i smanjiti simptome bolesti i poremećaja.

Što se to onda nalazi u bočici Ultre + Multivitamina?

Sve samo prirodno!
Multivitamini, multiminerali, amino – kiseline, ekstrakti zelenih biljaka ( gineseng, noni, psilij, brokula, spirulina, aloe vera, zeleni čaj, zelena kava, ginko bilboa ).

Prirodne stvari

Hormoni štitnjače T3 i T4 djeluju tako da povećavaju opću razinu metabolizma, što znači da će u slučaju viška hormona štitnjače potrošnja metabolizma biti povećana. Štitnjača utječe na pojačanje mentalnih procesa, ubrzanje rada srca, disanja i probave. Hormoni štitne žlijezde djeluju i na cjelokupni neuroendokrini sustav pa je utjecaj na ponašanje i opće raspoloženje velik. Konzumiranjem Ultra + Multivitamina reguliramo i potičemo živčani, endokrini, gastrointestinalni i kardiovaskularni sustav. Stoga je normalna razina hormona štitne žlijezde – eutireoza, misija kojoj dugo godina težimo i jedan od ključnih preduvjeta za normalno funkcioniranje organizma.

Bila hipotireoza ili hipertireoza ili neka druga bolest ili poremećaj štitnjače, opasna je za naše psihofizičko zdravlje, jer kako smo već spominjali na početku članka, većina Vas se bori sa tjeskobom, naglim promjenama raspoloženja, nesanicom, umorom i drugim stanjima. U borbi protiv posljedica utjecaja štitne žlijezde na psihičko stanje dugo godina na tržištu se konzumira prirodni dodatak prehrani, a to je Ultra + Multivitamin. Što Vas dijeli korak od  boljeg psihofizičkog stanja, hormonalne regulacije, uravnoteženih metaboličkih procesa u organizmu? Bočica Ultra + Multivitamina !

Bubrezi