Vježbati je zdravo

UMANJITE RIZIK OD KARDIO VASKULARNIH OBOLJENJA..
Rizik od smrti uzrokovanih kardiovaskularnim oboljenjima veći za 70 posto u usporedbi s onim osobama koje su tjelesno aktivnije.
Rezultati velikog istraživanja pokazali su da je rizik od kardiovaskularnih bolesti kod oboljelih od dijabetesa tipa II izravno povezan s učestalošću i trajanjem vježbanja.
Kod osoba koje vježbaju rjeđe, zabilježeno je da je rizik od smrti uzrokovanih kardiovaskularnim oboljenjima veći za 70 posto u usporedbi s onim osobama koje su tjelesno aktivnije.
Dosadašnje studije nedvojbeno su pokazale da je kod osoba oboljelih od dijabetesa tipa II i do pet puta veći rizik od oboljenja od srčanih bolesti ili srčanog udara. Čimbenici rizika za razvoj bolesti jasno su određeni – dob, obiteljska povijest bolesti i pretilost, zbog čega su prvi koraci u liječenju zdrava prehrana, smanjenje tjelesne težine i redovita tjelovježba.
Novo istraživanje provedeno u Švedskoj na velikoj skupini ispitanika oboljelih od dijabetesa tipa II pokazalo je da onima koji su bili manje tjelesno aktivni prijeti značajno veći rizik od kardiovaskularnih bolesti i smrti nego onima koji su vježbali češće. Istraživanje je objavljeno u časopisu European Journal of Preventive Cardiology.
U istraživanju je niska razina tjelesne aktivnosti bila definirana kao potpuni izostanak vježbanja ili vježbanje jednom do dvaput tjedno u trajanju od 30 minuta, dok je visoka razina tjelesne aktivnosti bila određena kao vježbanje tri ili više puta tjedno. Skupina je obuhvatila ukupno 15.465 ispitanika iz Švedskog nacionalnog registra dijabetesa (Swedish National Diabetes Register), u prosječnoj dobi od 60 godina, među kojima je 6.963 vježbalo rjeđe, a 8.499 češće. Istraživači su ih pratili tijekom pet godina, odnosno do prvog kardiovaskularnog oboljenja ili smrti.
Rezultati su pokazali da su ispitanici u skupini niske tjelesne aktivnosti imali 25 posto veći rizik od oboljenja srca ili krvnih žila te 70 posto veći rizik od fatalnog kardiovaskularnog oboljenja u usporedbi s onima u skupini intenzivnije tjelesne aktivnosti. Rezultati su izračunati kao statistički značajni i održivi s obzirom na čimbenike kao što su dob, spol, trajanje bolesti, tip hipoglikemijskog liječenja i pušenje.
 „Redovna tjelesna aktivnost važan je dio tretiranja dijabetesa tipa II i ovi podaci naglašavaju njezinu važnost kao sastavnog dijela životnog stila“, izjavili su istraživači.
Glavni autor istraživanja dr. Björn Zethelius sa švedskog Sveučilišta u Uppsali (University of Uppsala) naglasio je:
„Poruka istraživanja je jasna – izbjegavajte sjedilački način života i više se krećite! Uz pravilnu prehranu, to je temelj liječenja dijabetesa tipa II. Ako trenutno niste tjelesno aktivni, pokrenite se!“ Dodao je da povećanje tjelesne aktivnosti kod oboljelih od dijabetesa tipa II ima važnu ulogu i za javno zdravlje općenito, zbog trenda sve učestalijih pojava bolesti. Istaknuo je i da su rezultati istraživanja vjerodostojni i značajni jer su obuhvatili velik broj ispitanika oboljelih od dijabetesa tipa II iz nacionalnog registra, sa širokog područja.